E-koodit ja makeutusaineet

Vältteletkö sinäkin näitä E-koodeja?

Mitä ovat E-koodit

Vältteletkö sinäkin niitä E-koodeja ja keinotekoista makeutusta? Moni tekee näin, mutta miksi? Mitä nämä E-koodit ovat? E-koodit ovat lisäaineita, joilla meidän ruokaan tuodaan makua, väriä, säilyvyyttä, estetään bakteereiden ja homeen kasvua ja muokataan rakennetta. Lisäaineet ovat kemikaaleja, kuten kaikki muutkin ravintoaineet, jopa vesi on kemiallinen yhdiste. Useat lisäaineet ovat luonnosta peräisin, mutta joitakin valmistetaan myös synteettisesti. Valmistustapa ei muuta tuotteen turvallisuutta. E300 hapettumisenestoaine, kuulostaa kovin luonnottomalta, mutta mitä jos sanon askorbiinihappo eli C-vitamiini? Entäpä E101 väriaine, tunnemme myös nimellä riboflaviini eli B2-vitamiini. E440 hyytelöimisaine on pektiini eli esimerkiksi puolukoissa esiintyvä geeliytyvä kuitu. E260 säilöntäaine on etikkahappoa, jota valmistetaan sokereista tai viinistä käymisteitse. Useimmat lisäaineista ovat samantapaisia kuin esimerkit edellä. Luonnosta luonnostaan löytyviä aineita, joiden avulla saadaan parempaa ruokaa.

Suomessa sallitut E-koodit ovat Eviran hyväksymiä ja todettu turvallisiksi käyttää. Osa lisäaineista on kuitenkin sellaisia, että niiden käytölle on määritelty turva-rajat, joiden ylitystä ei suositella haittavaikutusten välttämiseksi. Esimerkkinä voimme ottaa nitriitin E249 (kaliumnitriitti) tai E250 (natriumnitriitti), sille on määritelty päivittäinen enimmäismäärä 0,7 mg/kg/vrk. Nitriittiä on lisätty lihavalmisteisiin estämään ruokamyrkytystä aiheuttavien bakteerien, erityisesti hengenvaarallisen Clostridium botulinumin, kasvua sekä säilyttämään lihan punaisen värin. Nitraatti muuttuu elimistössä nitriitiksi ja sitä on luonnostaan monissa kasviksissa, kuten punajuuressa, kiinankaalissa, lantussa, pinaatissa ja salaatissa, sekä juomavedessä. Tulisiko meidän siis vältellä nitriittiä vai olla iloisia siitä, että on olemassa tällainen E-koodi, jolla pystymme torjumaan hengenvaarallisen taudin riskiä?

 Natriumglutamaatti eli arominvahvenne E621, varmaan jokainen meistä on joskus kuullut, ettei sitä missään nimessä pidä käyttää. Natriumglutamaatin on syytetty aiheuttavan ainakin ylivilkkautta, astmaa ja migreeniä, kuitenkaan sille ei ole määritelty mitään turva-rajaa, koska sen ei ole todettu missään tutkimuksissa aiheuttavan haittavaikutuksia, edes suurissa määrisssä. Natriumglutamaattia käytetään antamaan makua ruokaan, jolloin osa elimistölle haitallisesta suolasta jää pois, joten pitäisin myös tämän käyttöä suositeltavana.

Makeutusaineet kuten aspartaami

Aspartaami E951on todella haukuttu makeutusaine. Meidän perheessä käytetään lähinnä makeutusaineella makeutettuja mehuja ja olen tästä saanut hyvin paljon kuulla useilta ihmisiltä: ”Light-juomat tappavat jopa muurahaiset, aiheuttaa syöpää, jälleen ylivilkkautta, geenimuunnoksia ja vaikka ja mitä.” Evira on määritellyt aspartaamille käyttörajoituksen 40 mg/kg/vrk, mikä tarkoittaa esimerkiksi light-juoman kohdalla 70-kiloisella henkilöllä neljää litraa vuorokaudessa. Aspartaami rakentuu kahdesta aminohaposta, asparagiinihaposta ja fenyylialaniinista, nämä ovat kaikissa ihmisproteiineissa esiintyviä aminohappoja, jotka on keinotekoisesti yhdistetty. Nämä aminohapot hajoavat nopeasti vatsassa omiksi aminohapoikseen, kuten muunkin ruuan proteiinit sekä metanoliksi. Metanoli on alkoholi, jota löytyy myös esimerkiksi viineistä, vihanneksista ja hedelmistä ja suurina annoksina nautittuna se on vaarallista. Määrä mitä aspartaamin sivutuotteena syntyy on kuitenkin niin olematon, ettei siitä ole meille haittaa.

” In December 2013 EFSA published its first full risk assessment of aspartame. The opinion concludes that aspartame and its breakdown products are safe for general population (including infants, children and pregnant women). ” EFSA:n (European food safety authority) julkaisema lausunto aspartaamin haitallisuudesta eli aspartaami ja sen hajoamistuotteet ovat turvallisia pääväestölle, mukaan lukien lapset ja raskaana olevat. Lisäyksenä lausumasta löytyy poikkeus eli synnynnäistä fenylketonuriaa (PKU) sairastavat henkilöt, kenen elimistö ei pysty hajottamaan fenyylialaniinia. PKU:ta sairastavien on kyettävä välttämään aspartaamia sisältäviä elintarvikkeita. Tämän vuoksi aspartaamia sisältäviin tuotteisiin on merkittävä: ”sisältää fenyylialaniinin lähteen”.

Miksi me sitten käyttäisimme makeutusta? Makeutusaineiden avulla saamme makeutta ruokaan ilman energiaa, jolloin esimerkiksi painonpudottajalle tämä saattaa olla iso hyöty. On tietenkin suositeltavaa pyrkiä vähentämään makeanhimoa ja totuttaa suuta vähemmän makeisiin tuotteisiin. Kaikki ei kuitenkaan tapahdu hetkessä ja silloin keinotekoinen makeuttaja voi olla hyvä vaihtoehto. Puolen litran virvoitusjuoma pullossa on 50 grammaa sokeria ja se lisää verisuonitautien, diabeteksen ja muiden aineenvaihduntahäiriöiden vaaraa. Puolen litran pullollisella light-virvoitusjuomaa ei tiedetä olevan mitään haitallisia vaikutuksia.


HIIT-treeni

High-intensity interval training eli HIIT, oletko jo kokeillut? Mulla on ollut ohjelmistossa HIIT-treenit kohta vuoden ajan ja suosio on kasvanut koko ajan. […]

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *