HIIT-treeni

Elämänhallinnasta voimaa

High-intensity interval training eli HIIT, oletko jo kokeillut? Mulla on ollut ohjelmistossa HIIT-treenit kohta vuoden ajan ja suosio on kasvanut koko ajan. Kaksi kertaa viikossa suoritettava korkeatehoinen intervalliharjoitus on jo useissa tutkimuksissa todettu terveyttä edistäväksi ja rasvaa polttavaksi. HIIT-treeniä voi harjoittaa lähes missä vaan sillä se rakentuu oman kehonpainolla tehtäviin harjoituksiin.

Itse olen rakentanut tunnit niin, että alkuun otetaan pieni alkulämmittely, jonka jälkeen tehdään intervalliosuus ja lopuksi jäähdytellään liikkuvuusharjoittein. Intervalliosuus koostuu kymmenestä helposti toistettavasta liikeestä, kutakin liikettä tehdään 30 sekuntia, jonka jälkeen pidetään 15 sekuntia taukoa. Kierroksia on kolme ja väliin mahtuu kaksi pidempää 4 minuutin taukoa, jonka aikana elimistö täydentää energiavarastojaan, jotta jaksetaan seuraaa työosuus. Varsinaista työaikaa kertyy yhteensä 15 minuuttia.

HIIT-treenistä on paljon variaatioita ja eripituisia työ- ja lepojaksoja, mutta perusperiaate on aina sama, työtä tehdään lyhytkestoisesti korkealla intensiteetillä, jonka jälkeen annetaan hapenkulun palautua. Ryhmässä liikkuessa tulee useimmiten työskenneltyä tehokkaammin, joten ainakin aluksi voi olla hyvä lähteä liikkeelle ohjatusti.

Terveysvaikutukset

Miksi sitten valitset HIIT-harjoittelun? HIIT ei ehkä ole se kaikkein helpoin tie onneen, mutta aikaa siihen kuluu huomattavasti vähemmän, kuin esimerkiksi lenkkeilyyn tai muuhun kevyempään liikuntamuotoon. Toki lenkkipolulla tai pyöräillessä voi myös ottaa vaikka 20 sekuntin spurtteja (ylämäessä vielä tehokkaampaa), jolloin saadaan HIIT-tyyppistä harjoittelua.

Tehokkaasti terveyttä edistävää

HIIT parantaa aerobista kuntoa ja maksimaalista hapenottokykyä tehokkaasti ja nopeasti ja eron huomaa jo parin viikon treenamisen jälkeen. HIIT polttaa rasvaa oikeasta paikasta eli vähentää meidän sisäelinrasvaa (viskeraalinen rasva). HIIT-treeni polttaa rasvaa myös treeniin jälkeen perinteistä kestävyyskuntoilua tehokkaammin eli jälkipoltto. Tämä johtuu treenin rasittavuudesta, joka tehostaa aineenvaihduntaa, jotta kehomme pääsee palaamaan ns. ”normaaliin” tilaansa.

Tämän hetkisten tutkimusten perusteella 2 tyypin diabeetikoilla luurankolihasten insuliiniherkkyys kasvoi ja aivojen glukoosinotto normalisoitui jo kahden viikon harjoittelujakson jälkeen.

Kenelle HIIT sopii

Huolimatta siitä, että HIIT-harjoittelua pidetään usein liian rankkana harjoittelumuotona ja sitä käyttävät jopa urheilijat, on sen todettu olevan turvallinen harjoittelumuoto, jopa sydänpotilailla, kun vain hoitotasapaino on kunnossa. HIIT-treenamisessa työ tehdään aikaa vastaan, joten jokainen tekee omaa parasta suoitustaan ja näin ollen harjoitukset soveltuvat erinomaisesti myös meille tavallisille liikkujille ja vasta-alkajille. Liikkeet ovat tekniikaltaan helppoja, vaikka usein kuormittavatkin vartalon lihaksistoa hyvin kokonaisvaltaisesti. Useiden tutkimusten mukaan HIIT-treenien vaikutukset ovat selkeät ja nopeasti todettavissa verrattuna pidempikestoiseen matalasykkeiseen liikuntaan. Rankka liikuntamuoto tämä on, mutta tuloksia syntyy jo kahden viikon säännöllisen ( 2 kertaa viikko) harjoittelun jälkeen ja aikaa kuluu huomattavasti vähemmän kuin matasykkeisen liikunnan parissa. Joten tulkaahan ihmeessä kokeilemaan!

E-koodit ja makeutusaineet

Mitä ovat E-koodit Vältteletkö sinäkin niitä E-koodeja ja keinotekoista makeutusta? Moni tekee näin, mutta miksi? Mitä nämä E-koodit ovat? E-koodit ovat lisäaineita, […]

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *